Utolsó kommentek

Polski Fiat 126 felújítás

Blogom célja elsősorban Kisautóm (Polski Fiat 126) felújítási munkáinak a dokumentálása, illetve azok számára nyilvánossá tétele, akik hasonlóban gondolkodnak. Természetesen a másik két autóval (fehér Kispolszki és egy Swift) és egyéb szereléssel kapcsolatos eseményeket is dokumentálom.

2014.12.05. 15:35 ogy

Sárga motor újraéled?!

Ha műszaki, akkor valamiféle motorcsere mindenképpen bekövetkezik CCL életében. Két évvel ezelőtt a gyári blokk került vissza és a sárga motor azóta többnyire hentesládában és különböző cipősdobozokban töltötte életét szétszerelve és elpucolva. A burkolatok KG patkányában éltek tovább, de a maradékkal nekem kellett volna kezdenem valamit. Mivel a gyári hatszázas motor közel tökéletesen tette a dolgát, így nem is nagyon mozgatott a sárga motor exhumálása, a kisautó eredeti motorját szinte a végletekig el is hanyagoltam, az ötezres olajcserén túl nem nagyon néztem rá, mert működött, ha nem is túl acélosan. Szlovákiában már nehezen indult, ami nem is csoda, hiszen az idejét nem tudom, mikor néztem rá a gyújtásra vagy a szelephézagra. :) Hazaérve orvosoltam ezeket a hiányosságokat, de azért motoszkált bennem a gondolat, hogy csak kellene újra egy erősebb motor, mert a külföldi túráknál szinte forgalmi akadály voltam a többieknek egy-egy emelkedőnél és sík úton való gyorsításnál is látszott, hogy sokkal komolyabb erőtartalékaik vannak. 

Mivel a műszaki vizsga lassan esedékes volt, így elkezdtem összeszedni a szükséges alkatrészeket. Pucolások már régebben megtörténtek és a gépműhelyben is elvégezték a főtengely köszörülését és a hengerek fúrását. Ezen felül a vezérműtengely furata is perselyezve lett, mert már nem volt annyira szép állapotban. 

Ezúttal nem a lakásban terveztem az összerakást, hanem a garázsban különítettem el egy sarkot, ahol egy ősrégi konyhaasztal és egy fehér törölköző szimbiózisából született meg a motor saját munkapadja. Különösebb tuningolás nem volt tervbe véve, de a Duet sporttengelyhez lett csökkentve az égéstér térfogata és a hengerfej is kapott egy kisebb csatorna és égéstér tuningot, illetve igyekeztem a grammok egyezésére is figyelni. Kék motorjában az égéstér csökkentése, a csatornákkal való foglalkozás és az új kipufogó csodát tett a motorral, mintha nem is ugyanaz az egység lenne, így bizakodó vagyok az új motorral kapcsolatban, ami eddig sem ment rosszul.

Ezúttal is diszkont motorként (újra sem lett gyöngyözve, tőcsavarok is maradtak a régiek...) gondolok a projektre, de az asztalra pakolt alkatrészeket nézve csak a pénztárcám friss emlékei alapján tűnt annak, mivel mindenből volt polcon új, így szinte csak a gépműhely, a homokszórás és a porfestés került pénzembe, a többire meg már nem emlékszem, így az nem is fáj. :) 

Az új alkatrészek listája, a teljesség igénye nélkül: dugattyúk (gyáriak), dugattyú csapszegek (gyáriak) gyűrűsor (nem találtam gyárit és KG felajánlásában sem volt, így Godazet), hajtókarok (gyáriak), hajtókarcsapágyak (gyári Bimet), vezérműtengely (duet utcai sport), főtengelycsapágyak (csak az egyik fele gyári :( ), szimeringek (Corteco), olajpumpa (gyári), vezérlés szett (gyári), olajgomba (gyári), rugós furulyák (Püspöki úr boszorkánykonyhájából), kipufogó könyökök (gyáriak), kipufogó (egyedi készítésű Michael), szeleprugók és tányérok (gyáriak), szelepemelő tőkék (gyáriak), olajteknő (gyári). Felsorolás után lehet újraértelmezem ezt a diszkont motor dolgot, így talán sikerül majd kellően odafigyelnem a bejáratásra. :)

Jelenleg ott állunk, hogy a forgattyús rész össze van fűzve, hengerfejet lehúztam, fenn a teknő és a vezérműfedél is. Felújított generátor már régebben elkészült, így azzal nincs gond, burkolatok majdnem készen vannak, egyedül a termosztház, ami még totálisan hiányzik és lehet szelepfedél sincsen. Jah igen, generátorosak leszünk. :) Mivel továbbra is használós autó a státusz, így szeretnék végre rendes halogéneket, illetve egyre több igényem van arra, hogy valami zene is legyen a kocsiban. Persze semmi komoly, csak egy mára régi iskolássá érett fejegység, amitől már a rejtett erőforrások egyszer megszabadítottak ( :( ) és hozzá két olyan hangdoboz, amit bárminemű roncsolás nélkül be tudok szerelni. 

Minap műszaki vizsgán is jártunk. Hihetetlen, hogy még mindig csont nélkül átment. :) 

Folytatása következik... :)

Ui.: bónusz kép a forgalmimról, amiben mindenhol 126-os nap van. :)

dsc00231.JPG

dsc00454.JPG

dsc00455.JPG

dsc00469.JPG

Enyhe polír a dugók tetején.

 

dsc00547.JPG

Szívó oldal.

 

dsc00555.JPG

Kipufogó.


dsc09905.JPG

dsc09885.JPG

dsc09895.JPG

Varratok eltüntetve a belső oldalról.

 

dsc09874.JPG

dsc09926.JPG

dsc09937.JPG

dsc09935.JPG

dsc09936.JPG

dsc09948.JPG

 

 

Szólj hozzá!


2014.11.03. 15:52 ogy

Első szlovák találkozó, amit igazán élveztünk.

Szeptember elején kapott a klubunk meghívást a pozsonyiaktól az őszi találkozójukra. Dátum hibátlan volt, hiszen arra a hétvégére Cincin amúgy is "rám lett bízva", így a program adta magát. Gyors körkérdés után a szűkebb kör is pozitívan állt a dologhoz, így újra egy napos találkozóra készülődtünk. Táv közelsége és földrajzi elhelyezkedése miatt ezúttal nem volt nálam előző este bandázás, Petiékkel Komáromnál, Sanyiékkal pedig a találkozó helyszínén terveztünk találkozni.  

Előző este bevertük a "jó éjszakát söröket", így jót sikerült aludnunk és az ébredés sem volt vészes, mert a három órás út megengedett egy viszonylag kései kelést. Pontban hatkor találkoztunk Szücsivel a kicsi garázsnál, ahonnan tökölés nélkül folytattuk utunkat Komárom irányába, közepesen erős tempót diktálva. Öröm volt olyan emberrel autózni, akit nem kellett folyamatosan a tükörben keresni és bevárni. Petiék papíron mögöttünk voltak, így megálltunk még Komáromban tankolni, kávézni és némi kalóriát bevinni, de ekkor már csörgött a telefon, hogy ők a határ túloldalán várnak. Pici csúszásban voltunk az eredeti tervhez képest, így a szlovák oldalon is próbáltunk dinamikusan, de biztonságosan haladni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen negyed órával a reggeli tervezett időpontja előtt már a lovardában voltunk. A három órás út szinte elrepült, ugyanez a távolság (<200km) a hármas főúton tuti agyfasz lett volna. :) 

Rendezők nagyon szívélyesek voltak, tényleg minden kérdésünkre örömmel válaszoltak, segítette a kommunikációt, hogy többen nagyon jól beszéltek magyarul és angolul is. Reggeli után egy elsőre hosszúnak tűnő túraverseny vette kezdetét, de utólag bebizonyosodott, hogy a 100 kilométer pont hibátlan távolság és a 8-10 megálló is ideális. Szép tájak és ötletes feladatok jellemezték a versenyt és mindenhol derültséget keltett a magyar különítmény, mert az öt autó végig együtt volt, egymás után csinálta meg a feladatokat és együtt kerestük, amiket keresni kellett. Helyiektől kért segítség mindig magyarul történt és mindig magyar szó is volt a válasz, ami különösen szívet melengető volt. Egyedül az utolsó pontba (vakvezetés navigátorral) csúszott némi baki, mert az elhagyott bevásárlóközpont tulajdonosával elfelejtettek egyeztetni, így hamar felfigyeltek ránk és távozásra szólítottak. Mi még abszolváltuk a feladatot, bár túl sok köszönet nem volt benne, így nem is bántuk, hogy kimarad az értékelésből. :) 

Ebéd, kisebb börze (lőttem egy pár Pal gyártmányú fényszórót, amilyen eddig még nem volt) és némi szabad foglalkozás után következett a felvonulás, ami hosszra a mi tókörünknek felelt meg és rendőri felvezetés hiányában kicsit szétszórt lett, de mi rutinosan tapadtunk, így nem vesztünk el sehol. Eredményhirdetés és vacsora után a megmaradt három narancs kisautó elindult Pozsonyba, hogy kicsit körbenézzünk, de a korai esteledés nem segítette a projektet. Némi segítségkérés után megtaláltuk a várat, de három autónyi parkolóra esélyünk sem volt, így megálltunk egy kevéssé forgalmas utcában, hogy megvitassuk a továbbiakat. Ekkor jött oda előbb egy idősebb úr, aki magyarul ajánlotta fel a segítségét, majd egy néni, aki tökéletes magyarsággal érdeklődött afelől, hogy milyen típusú autók vannak a birtokunkban, mert neki nagyon tetszenek, de sosem látott még ilyeneket. További beszélgetés után kiderült, hogy Albertirsáról származik és a szülővárosával kapcsolatos egyik legkedvesebb emléke a Fábry showban volt látható. Nevezetesen ez: https://www.youtube.com/watch?v=GSiO8Z0rZBI

Sajnos nagyon elszaladt az idő, minket pedig finom vacsora várt a határ túloldalán, így némi hipermarketben vételezett cseh sör után Mosonmagyaróvár felé vettük az irányt, hogy kiélvezhessük Heléna és Szudas vendégszeretetét. Vacsora isteni volt, a hangulatra sem volt panasz, sokat olvastunk Sanyi új könyvét, youtube dj sem pihenhetett egy percre sem és némi testedzésre is sor került a mennyezeten elhelyezett húzódzkodónak hála. :) 

Hazaút is gyorsan elrepült az őszi napsütésben, bőven belefért egy kis kerülő Gárdony felé, ahol a szokásos gyros ezúttal is befigyelt, majd irány haza.

Összességében nagyon jól sikerült találkozó volt, a pozsonyi polskisok különösen szimpatikus társaság, így biztosan fogunk még hozzájuk látogatni és egy közös találkozót sem tartok elképzelhetetlennek, hiszen a távolság minimális. 

Spórolok egy csomó időt és csak pár képet töltök fel, a többi elérhető itt: https://picasaweb.google.com/104860570578146115183/20141018DunajskaLuznaBratislava?authkey=Gv1sRgCPzly-_kob_GCg

 

DSC00419.JPGKedvenc feladatunk.

 

DSC00425_1.JPG

DSC00422.JPGVízimalomnál.

 

DSC00432.JPGItt nagy volt a dilemma. :)

 

DSC00436.JPGLovardánál.

 

DSC00439.JPGKedvenc.

 

DSC00446.JPGPozsonyban tanácstalanul. :)

 

DSC00514.JPG

DSC00517.JPGTalálkozós relikviákat nem számítva, csak ennyi a hozomány. 

Szólj hozzá!


2014.03.10. 19:21 ogy

Ötödik sebesség

Sosem vágytam rá igazán és pontosan nem is tudom, hogy miről fogok írni, de éppen ráérek és van kedvem firkantani, így megpróbálok összeütni valamit. Posztom tárgya egy átalakító szett lesz, mely annyira jutányos áron volt hirdetve, hogy nem bírtam nem megvenni. Anno a kezdetek kezdetén 300.000 körül lehetett utólagos ötödik sebességet venni fityóba, de sankonak hála már a töredékéért elérhető, így pár óra töprengés és számolgatás után már repült is az éterben a szett ára Borsodba. 

Vásárlás előtt sokat osztottam és szoroztam és az én használati módomnak (többnyire találkozók és hosszú utak) tökéletesen megfelel ez az áttétel (35/26) a gyári diffivel. Természetesen nem a magasabb utazósebesség, hanem az alacsonyabb működési fordulatszám a cél, ezzel is kímélve a motort és talán a fogyasztás is érezhetően javulni fog. Számításaim szerint az én kerékméretemmel és átlagos utazási sebességemmel számolva a fordulatszám 3790-ről 3225-re fog csökkenni, ami viszonylag szignifikáns különbséget jelent.

Csomag pár aprósággal kiegészítve megérkezett, így a hosszas ismerkedés után ideje volt a tettek mezejére lépni. Féltem a motor kiszerelésétől, mert mind a motorra, mind a fényezésre vigyázni kell, de elég ügyesen sikerült kiszednem és visszafelé még könnyebben fog menni, mert a kipufogó lekerült és csak a beszerelt erőforrásra fogom felszerelni.

Az új váltófedelet gyöngyöztettem, hogy ne üssön el az egység többi részétől és felkerültek rá a galvanizált aprólékok is. A szerelés némi töprengést okozott, de Sanyi telefonos segítségével összeállt a kép, igaz ekkor még nem tudtam, hogy villák kiszereléskor alapvető hibát vétettem. :) Sajnos a fedél és a kiválasztó villa sem tökéletesen méretpontos, így nagyon sok felesleges méréssel és reszeléssel jár a folyamat, de hosszabb távon biztosan megéri most szöszmötölni ezekkel. 

Összeszerelés után kocsiba pakoltam a váltót és elvittem a közeli kútra lemosni, mert össze lett tapogva olajos kézzel és a harangban is állt rendesen a kuplung által széthordott por. Tisztítás után örömmel konstatáltam, hogy hasonlóan mutatós, mint amikor Lacival összeraktuk öt éve, így még mindig jó érzés ránézni. 

Nem maradt más, mint a beszerelés, ami szintén könnyen ment, a gömbcsuklók sem akadékoskodtak, a motor meg ezután már csak könnyed új gyakorlat. Overállt levéve, egy szál alsóban pattantam be a kocsiba és marha izgatott voltam, hiszen az első próba következett, igaz működőképes motor nélkül. Kicsit érces volt a váltási érzet, de meg volt minden fokozat, bekattant az ötödik és a rükverc is. Juppi! Egészen addig volt juppi, ameddig össze nem akadt valami a váltóban és sebességben nem maradt. Boldog egyértelműen nem voltam, de akkor már elég régóta voltam a garázsban és tapasztalatból tudom, hogy nem jó idegből tevékenykedni, így inkább összepakoltam és a hazafelé tartó séta során felhívtam Lacit és Sanyit, így hamar meg is lett a hiba. Sajnos a villák szerelésekor (I. és II. villájából köszörülni kell, az V. és R villája pedig új) teljesen elfeledkeztem a hátsó reteszelőkről, amik pont azt hivatottak megakadályozni, hogy egyszerre több fokozatba lehessen kapcsolni a váltót. Öröm az ürömben, hogy ez nem egy éles próba során derült ki, mert akkor az anyagi kár is tetemes lett volna.

Úgy gondoltam, kicsit jegelem a témát és majd a következő héten folytatom a dolgot, de másnap reggel már hajnalban felébredtem magamtól, mert nem hagyott nyugodni a dolog. Hideg fejjel fogtam a dologhoz, ami mindig meghozza a gyümölcsét, így olyan feleslegesnek tűnő dolgokkal is sikerült törődnöm, amiknek elsikkadási esélye igen magas volt. Magyarul lejavítottam az alvázon a fényezés leverődéseit, amik pont a váltó többszöri beszerelésekor keletkeztek. :) 

Váltó azóta újra egyben van, reteszelők is a helyén, de sajnos a beszerelésre már nem jutott idő. Holnap viszont egészen biztosan elnyeri végleges helyét, ahogyan a motor is.

Utóbbi egységen pár apróbb változtatást fogok eszközölni, illetve ezek jelentős része már múlt időben értendő. Kicseréltem az olajteknő tömítését, kapott új agyat az ékszíjtárcsa, lecseréltem a kicsit kemény Valeo kuplungot egy gyárira, de a legnagyobb változás egy új hengerfej lesz, mert a régin nagyon zavaró volt a hegesztett javítás és picit csökkentünk az égéstér térfogatán is. 

 Az már bizonyos, hogy a nemzeti ünnepre nem lesz járóképes a kocsi, de az azt követő héten mindenképpen jó lenne frissíteni a posztot, bár az sem kizárt, hogy egy új bejegyzés fog születni, mert a sárga motor és a hétszázas kapcsán is megmozdult az állóvíz. 

Ui.: azóta már benn van az egész hajtáslánc és egyelőre minden stimmel. Elég sok percet fecséreltem el az életemből, hogy ötödikbe kapcsoljak egy működésképtelen kispolszkiban. Természetesen ezúttal is alsógatyában. :) 

DSC09142.JPG

Nem gondoltam, hogy valaha önszántamból ki fogom szedni. 

 

DSC09161.JPG

DSC09165.JPG

Itt állt össze a kép teljesen. Illetve ekkor még azt hittem. :)

 

DSC09183.JPG

Egyik vissza nem alakítható módosítás a gyárihoz képest.

 

DSC09187.JPG

Instant get.

 

DSC09203.JPG

Motor is le lett mosva.

 

DSC09265.JPG

Több apró és pár nagyobb módosítás is történt az erőforráson.

 

DSC09271.JPG

Hülye voltam, megérdemeltem. :)

 

DSC09275.JPG

Nagyjából ennyi jött ki.

 

2 komment


2013.08.13. 16:12 ogy

Kornik 2013

Megpróbálunk lendületben maradni, bár nem könnyű. 

Két éve vettünk részt egy kisebb lengyel találkozón, amit akkor életem legjobb autós rendezvényeként aposztrofáltam. Rohadt messze volt, hárman nyomorogtunk a kocsiban, de mégis hatalmas élmény volt. Hihetetlen társaság jött össze, így a profi szervezés mellett a sok-sok idióta kaland miatt is megfogadtuk, hogy két év múlva is megjelenünk. No meg erre ígéretet is tettünk a helyieknek, segget meg nem csinálunk a szánkból. :)

Ilyen előzmények tükrében úgy tűnt, hogy egész sokan vágunk neki az idei korniki találkozónak, de sokan mondták vissza a túrát, így az indulás hetének elején még csak mi (szudas és én) és egy Baleno (Dömi) tervezett menni. Végül csatlakoztak Robiék is, akiknek amúgy is illett, mert két éve is megjelentek.:)

Az útra sok szót nem fecsérelnék, rohadt messze van, rosszul is döntöttünk, hogy nem a pályát választottuk és a magam részéről egy alvás ki is maradt, mert csütörtökön reggel hétkor keltem és legközelebb szombat kora hajnalban kerültem ágyba. A péntek este sem indult valami jól, kevesebb volt az autó, mint két éve, fáradt is voltam és a hangulattal is valami hibázott, szóval volt baj rendesen. Aztán varázsütésre erőt nyertem, megjelentek az ismerős arcok és hirtelen minden megjavult, megjött a hangulat és valamikor hajnalban azon kaptam magam, hogy egyedül lézengek a kempingben, így nyugovóra tértem. :) Marcinék tartották velem sokáig a frontot, de nekik vissza kellett menniük Poznanba a másnapi verseny miatt.

Alvás nem sok volt, de a semminél több, így "frissen" ébredtünk, hogy a roppant korrekt reggeli után közösen átautózzunk a poznani Auchan (?) parkolójába, ahol különböző versenyek vártak minket. Természetesen mindenben részt vettünk, szudas papucsa áldozatul is esett a részeg szemüveges talicskázásnak, de legalább nem eredmény nélkül adta vérét és papucsát, hiszen az összes versenyszámban elhoztunk valamilyen helyezést. Kicsit szereltünk is a parkolóban, mert Dömi a szlalomon Pablo zöldjével indult és navigátorként erős végbélszél szagra lettem figyelmes, ami általában túltöltésre utal. Hamar lett multiméter és csere alkatrész, így gyógyultan indulhattunk a következő pontra. Dolog pikantériája, hogy Pablo 1974-es autójában ezelőtt pár órával robbant fel az akku, amit titokban kellett tartanunk, hogy ő ne idegeskedjen a verseny előtt. :)

Következő napirendi pont Kopras főhadiszállása volt, akiről Dömi már mesélt régebben. Évtizedek óta autókkal és motorokkal foglalkozik és igen jelentős mennyiségű járművet halmozott fel, amik elsősorban lengyel gyártmányok, de akadt német és amerikai is. Maga a műhely fantasztikus felépítésű és tisztaságú, minden porcikáján látszott, hogy ez az élete. Az emeleti társalgóban azonnal szemet szúrt többünknek két plüss kispolszki, első kérdésem természetesen az ára volt, de amikor Kasia tolmácsolta Kopras felé, hogy magyarok vagyunk, akkor nagy hirtelen a kezembe nyomta, hogy ez ajándék. Kopras telefonja volt a következő, ami rám lett bízva, a vonal túlsó végén egy magyar barátjával, akivel kedélyesen sikerült csacsognom hosszú perceken át. :) A plüssért roppant hálás vagyok, nagy kedvenc lett az első pillanattól. 

A nap legnagyobb dobásának a Maluch-trophy versenysorozat ígérkezett, ahol zárt pályán kispolszkiból épített versenyautók küzdöttek az elsőségért. Elcsíptünk pár kört a Kia Picantok hasonló sorozatából és megdöbbentő kanyarsebességeknek lehettünk szemtanúi. Egyértelmű, hogy a Kia kupa sem a bődületesen sok lóerőről szól, de azt nem gondoltuk volna, hogy a köridők közel ugyanolyanok, mint a számunkra legkedvesebb sorozatban. Szerencsére az étkezést gyorsan letudtuk szudassal, így nem maradtunk le a rajtról, ami frenetikus élmény volt, némelyik 50+ lóerő körüli pók azért igen meggyőzően megindul nulláról és amikor lendületből érkeztek a célegyenesbe, akkor a látvány és a hanghatás leírhatatlan volt. Pár fénykép és videó után gyorsan kerestünk egy kanyart a pályán, hogy ott is megnézzük a kisautókat, majd a bejárati felüljáróra is felmásztunk, de ott csak az utolsó kört kaptuk el, így fotó nem készült. Nem akartunk japán turisták lenni, először mindent szabad szemmel tapasztaltunk meg és csak utána kattintgattunk. :) Összességében egy örök élmény marad, külön öröm, hogy az általam régebben vezetett autó a kategóriájában harmadik lett.

Este a játékos versenyeké és a szolid iszogatásé volt a főszerep. Találkozók örök érvényű igazsága, hogy valami módon ruhát kell mosnom, mert ha magamat nem öntöm le, akkor megteszi más. :) 

Vasárnap reggel gyors reggelivel és korai starttal terveztünk, de a hatalmas eső keresztbe húzta a tervünket, így 11 körül tudtunk indulni, ami az álmoskönyv szerint nem sejtet korai érkezést. :( Visszafelé már pályáztunk és egy teljesen más útvonalat választottunk, ami sokkal inkább ültetett kocsikhoz volt illő. Kivételt természetesen a Martin utáni szakasz jelentett, ott szerintem még a XXII. században is az a keresztbordás szar lesz és szintén helyi sajátosság, hogy a szűk és kanyargós utaknál nincs semmilyen jelzés az út szélén, de még a felezővonalat is derogál felfesteni. Erősen fáradtan nem szerettem, de legalább ébren tartott. :)

Éjfél után ágyban voltunk, majd meghaltunk, de két év múlva ismét megyünk. Nem néztem meg pontosan, de 1800-nál több kilométert tudtunk le a hétvégén, ami új rekord a kékkel és ezúttal sem produkált semmilyen meghibásodást, de még fáradásnak sem volt jele. 

Az út egyetlen negatívuma, hogy a folyamatosan alakuló laprugó miatt, teljesen elmászott az első futómű geometriája, így két Yokohama elhalálozott, hiába voltam futóművesnél az út előtt. Persze ez az én hibám, nem frissen kovácsolt rugóval kellett volna elindulnom. :( Öröm az ürömben, hogy sikerült 2005-ös áron vennem négy vadi új Yokohamát és azóta a futómű is be van állítva. 

Ui.: nem kenyerem az ilyennel való dicsekedés, de jól esett, hogy egy lengyel találkozón sikerült elhozni a legszebb autó díjat. Köszönöm! 

DSC08246.JPGPihenő

DSC08248.JPGEmlékmű alkatrészekből

DSC08266.JPGStílusos csomagtartó

DSC08272.JPG

DSC08278.JPGRészeg szlalom FURIKKAL

DSC08284.JPG

DSC08287.JPG

DSC08288.JPG

DSC08291.JPGRégi ismerős

DSC08294.JPG:)

DSC08296.JPG

DSC08300.JPGStílusos társalgó

DSC08303.JPG

DSC08307.JPG

DSC08308.JPG

DSC08311.JPG

DSC08312.JPG

DSC08314.JPG

DSC08330.JPG

DSC08333.JPG

DSC08338.JPG

DSC08339.JPGRánéztünk a futóműre

DSC08340.JPG

DSC08345.JPG

DSC08341.JPG

DSC08346.JPG

DSC08348.JPG

DSC08349.JPG

DSC08363.JPG
DSC08374.JPG

DSC08380.JPG

DSC08396.JPG

DSC08401.JPGHozomány

DSC08418.JPGÚj gumikSzólj hozzá!


2013.08.11. 15:30 ogy

Jicin

Idei első külföldi túrát hosszas törpölés előzte meg. Az ember feltételezné, hogy május végén már bőven hét ágra süt a nap, de sajnos a valóság nem ez volt. Egy héttel az indulás előtt a létező összes meteorológiai előrejelzéssel keltem és feküdtem, naponta többször átbújtam mindet, hogy mire számíthatunk a hétvégén. Természetesen nem őrültem meg és új hobbit sem találtam magamnak, egyszerűen úgy gondoltam, hogy eljött az ideje annak, hogy a kékkel menjek külföldre. Anno útvonalengedéllyel átmentünk ugyan Szlovákiába, de akkor szinte nem is távolodtunk el a határsávtól, szóval ezt most ne is vegyük ide.Végül beláttam, hogy ha külhonba akarok eljutni vele, akkor némi rizikót vállalnom kell és bele kell nyugodnom, hogy elázás lesz a dologból. :) Bizonytalanságomat azért jól szemlélteti, hogy az indulás reggelén a szerszámok és az alkatrészek még a narancsban voltak, a saját holmijaim pedig a kékben. :)

Reggelre azért megszületett a döntés, így mindent átpakoltam a kékbe és elindultam, hogy összeszedjem Cincint a Délinél. A MÁV természetesen hozta a formáját, így rögtön az elején módosult a program, picit megcsúsztunk, de még így is idő előtt értünk Bajcs határába, ahol Feriék már vártak ránk és a megérdemelt pisi után robogtunk Csehország felé. Az út eseménytelenül telt, mindkét kisautó bírta a nyugodt tempót és az eget sem nagyon kellett kémlelnem, szép időben haladtunk célunk felé. Éttermet amúgy is terveztünk, így a srácok megéhezése után azonnal lekanyarodtunk a főútról és betértünk egy nyolcvanas évek romantikus hangulatával megáldott étterembe. Pincéren enyhén foltos kötény, ingéből kibuggyan őszes mellszőre és nyelveket természetesen nem beszél, de az étel teljesen rendben volt, így boldogok voltunk. Egyedül az fájt, hogy a cseheknél még lehet étteremben dohányozni, így nem győztük a parfümöt fújkálni magunkra a kocsiban. :)

Ezen felül még egy "nagyobb" megállónk volt, amikor már kókadt a lelkesedésem és jó ötletnek tűnt jahodás zmrzlinát enni, természetesen gépi verzióban. Az ötlet valóban jó volt, szinte megfiatalodtam utána. 

A szállást csont nélkül megtaláltuk, igaz nem volt nehéz, hiszen a Google utcaleső szolgáltatásával már otthonról fel tudtam mérni a környéket, így nem sok meglepetéssel szolgált, hogy a benzinkútnál kell jobbra befordulni. A házikónk tipikus cseh kempingbe illő darab volt. Alapesetben sem több, sem kevesebb, mint amit egy átlagember elvár. A különös hidegre való tekintettel a fűtés és a benti fürdő azért nem lett volna rossz, de okosan vittünk hálózsákot és később Szilviék is hoztak egy fűtőalkalmatosságot, amivel egészen kellemesen sikerült bedurrantani. 

Beköltözés után Patryk és Libor elvitt minket vásárolni, de gyanúsan kacskaringósra sikerült az út, így egy etapban megismerkedtünk a belváros autózható részeivel is. Helyhez illően söröket vásároltunk az estére, főleg a közepes és magasabb árkategóriából szemezgettünk és változatosságra törekedtünk. Nem csalódtunk. :)

Érthetően korai fekvés után korai kelés. Gyors és korrekt reggeli után közösen autóztunk Jicin főterére, ami amúgy is nagyon takaros, de ezen a szombaton éppen valami vásár volt, ami különösen érdekessé tette. Feltűnően sok volt az ázsiai, akik hasonlóan minőségi portékákkal kereskedtek, mint az itthoni rokonaik, míg a helyiek kizárólag zöldségeket és virágokat árultak. Találtam is sziklakertbe egy mókás növényt, de az igényeiről nem sokat tudtam meg az eladótól, mert közös nyelvet vele sem találtunk. Ezen felül csak a tipikus ajándékra, a helyi hűtőmágnesre vágytunk, de ezt sokkal nehezebb volt találni, mint gondoltunk. Olyannyira, hogy mire megleltük, addig a többiek már a következő ponton voltak. Szerencsére kaptunk koordinátákat, így hamar a magaslaton voltunk. Itt született a három kerekezős kép az autóról, ami belülről nem is volt érezhető, kiszállás után ért csak a meglepetés. :)

Következő pont egy középkori udvar volt, ami roppant mód hitelesen megmaradt és a "büfés" lány is maximálisan autentikus és mindemellett nagyon kedves volt. Kolbász magyar szemnek szokatlanul darálatlan volt, de kimondottan finomra sikerült. 10/10.

Az utolsó pontra még becsületből elautóztunk, de fáradtságunkra tekintettel inkább a szállás felé vettük az irányt, hogy majd pihenünk kicsit. Természetesen nem tettük, mert a bejáratnál labdaszedegetős szlalom volt, amibe gyorsan be kellett kapcsolódnunk. Komolyan természetesen nem vettük, hiszen játék, de a taktikánk bevált, mert elég könnyedén vertük a mezőnyt, így innen sem mentünk haza üres kézzel. A győzelemhez kellett Cincin biztos keze is, aki egy labdát sem ejtett el és a célnál sem repkedtek szanaszét a lasztik.

Érkeztek külsős vendégek is. Szemre 50-60 darab veterán Fiat (127,500,600...) hajtott a kempingbe, akik szintén most tartották a találkozójukat és egyúttal nekünk is beköszöntek. A nagyon szép autók mellett volt két igen okádék átépítés is, amiknek a miértjére többünknek sem sikerült rájönnünk. 

Este Patrykkal folytattuk egymás nyelveinek megismerését, az itt elhangzó poénokat úgysem tudja senki sem visszaadni írásban, de az "Előbb-utóbb kimarja a f.s a p....dat." szerintem sokunknak örök emlék marad. Táncoltunk még csehül énekelt híres slágerekre és sikerült olyan kommunikációs csatornákat is megnyitnunk, amik csak közös nyelvet nem beszélők közt születhetnek meg. :)

A hétvégét csapadék szempontjából majdnem hibátlanul úsztam meg, de vasárnap bekövetkezett, amire 2006 óta nem volt precedens, azaz esőben vezettem a kisautót. :) Lélekben felkészültem rá, így egyáltalán nem viselt meg a dolog és otthon megnézve nem is lett vészesen retkes az alja, no meg amúgy is "koszos" volt. :)

Hazafelé sem volt semmi műszaki hiba, Mosonmagyaróvárig együtt jöttünk, majd mindenki ment az útjára. 1200 kilométer került a kocsiba a hétvégén, ami számára új rekord, a fogyasztás pedig 5,2 és 5,9 között alakult, az utolsó tankolásnál ellenben tuti elszúrtam valamit, mert a 4,6 elég irreális érték, így ezt nagyon nem is reklámoznám.

DSC07764.JPG

DSC07766_1.JPG

DSC07768_1.JPG

DSC07769_1.JPG

DSC07772_1.JPG

DSC07773_1.JPG

DSC07774.JPG

DSC07775_1.JPG

DSC07776_1.JPG

DSC07779_1.JPG

DSC07785_1.JPG

DSC07786_1.JPG

DSC07791_1.JPG

DSC07792_1.JPG

DSC07793_1.JPG

DSC07794_1.JPG

DSC07796_1.JPG

DSC07804_1.JPG

DSC07808_1.JPG

DSC07809_1.JPG

DSC07812.JPG

DSC07820.JPG

DSC07824.JPG

DSC07825.JPG

DSC07826.JPG

DSC07830.JPG

DSC07831.JPG

DSC07833.JPG

DSC07836.JPG

DSC07837.JPG

DSC07838.JPG

DSC07840.JPG

DSC07842.JPG

DSC07843.JPG

DSC07844.JPG

DSC07845.JPG

DSC07846.JPG

DSC07847.JPG

DSC07848.JPG

DSC07852.JPG

DSC07856.JPG

DSC07858.JPG

DSC07860.JPG

DSC07877.JPG

1 komment